Algemene informatie

Judo Rotterdam-Overschie

Judo (Japans: 柔道, じゅうどう, jūdō) is een van oorsprong Japansezelfverdedigingskunst, die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano. Het woord betekent ‘zachte weg’, waarbij het woordje do verwant is aan tao en naast de betekenis ‘manier’ ook de connotatie heeft van ‘levenspad’. Een beoefenaar van het judo heet een judoka. Judo is een sport die wereldwijd beoefend wordt en tevens een olympische sport

Benodigdheden:

Om te voorkomen dat de mouwen van je shirt getrokken worden, judoën judoka’s in een judogi. De judogi bestaat uit een broek en een jas. Om de jas van een judogi dicht te houden hebben we een judoband (obi) om. De kleur van de obi geeft aan wat je allemaal al kan. Je begint met de witte obi. 

Als je zelf nog geen judogi en obi hebt dan kun je deze lenen van judo010. Als je besluit om lid te worden van judo010 zal je een eigen judogi aan moeten schaffen. Voor vragen en/of informatie hierover kun je altijd bij de judoleraar terecht.

Het is aan te raden om een bidon voor water mee te nemen en slippers te gebruiken voor de verplaatsing van de kleedkamer naar de judomat (tatami)

Ook kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen zijn bij ons welkom. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt het lesgeld te betalen. Kijk op www.jeugdfondssportencultuur.nl voor de spelregels en veelgestelde vragen.

Regelgeving:

Judo (en dus ook Judo010) kent, naast de spelregels, ook een aantal gedragsregels. Dit is belangrijk zodat we jou kunnen garanderen dat je in een prettige en veilige omgeving kunt komen trainen. Je betaalt tenslotte het lidmaatschap om te leren judoën en niet om je druk te maken over het gedrag van anderen. 

Hygiëne van de medejudoka’s stimuleren we door zelf met een schoon pak op de tatami te verschijnen. Daarnaast zijn onze handen en voeten schoon en alle nagels kort geknipt. 

Om de judomat (tatami) zo schoon mogelijk te houden, betreden we de mat zonder schoenen of sokken. We lopen vanuit de kleedkamer op slippers of sokken de dojo in en trekken deze, vlak voor we de tatami betreden, uit. Zo houden we de mat schoon voor onze medejudoka’s.

Om dezelfde reden is het ook niet toegestaan om eten of drinken mee de tatami op te nemen. Het is wel toegestaan een bidon met water mee de dojo in te nemen zodat er, met toestemming van de judoleraar, wat water gedronken kan worden.

We zorgen ervoor dat open wondjes worden afgeplakt zodat onze mede judoka’s hier niet mee in aanraking komen.

Taalgebruik: Judo draait voor een heel groot gedeelte om respect voor de ruimte waarin je traint (dojo) en vooral respect voor elkaar. Daarom gebruiken we respectvol taalgebruik om met elkaar te praten. Zo voorkomen we dat we elkaar beledigen en dat we, vanwege verkeerd taalgebruik, ons niet meer op ons gemak voelen.

Kom op tijd: Om te voorkomen dat we onze medejudoka’s storen bij hun concentratie, zorgen we ervoor dat we altijd op tijd op de tatami staan. De dojo is 40 minuten voor aanvang van de eerste les geopend.

Sieraden: Voor de veiligheid van onze medejudoka’s en jezelf doen we alle sieraden af en/of uit. Om te voorkomen dat we bezoekers stimuleren onze kostbare eigendommen te stelen, laten we deze het liefst thuis.  

Zelfbeheersing: Judo leert ons om te gaan met duwen en trekken zonder dat we daarbij onze zelfbeheersing verliezen. Deze zelfbeheersing is erg belangrijk wanneer we buiten de dojo te maken krijgen met intimiderende situaties. We mogen de judo technieken namelijk alleen maar gebruiken in een dojo waar we veilig op een tatami kunnen trainen. 

Ongewenst gedrag: Hoewel de judoregels op zich zouden moeten zorgen dat iedere judoka zich veilig voelt bij Judo010 beseffen we ons dat dit helaas niet vanzelfsprekend is. Bij judo010 besteden we dan ook graag extra aandacht aan het voorkomen/bestrijden van ongewenst gedrag en ongewenste intimiteiten. Hoe en wat we doen om dit gedrag tegen te gaan leest u in ons protocol ongewenst gedrag

De afspraak: Met z’n allen zorgen we ervoor dat iedere judoka zich thuis voelt op de tatami door ons aan bovengenoemde gedragsregels houden. In je enthousiasme kan het voorkomen dat je ongewenst gedrag vertoont. De judoleraar zal je daar dan op wijzen. Bij blijvende gedragsproblemen, die niet passen bij de gedragscode van judo010, behoudt de judoleraar in overeenstemming met het bestuur het recht je de toegang tot de dojo te weigeren.